MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Condiții europene de detenție provizorie în izolatorul din Rîșcani

Izolatorul de detenție provizorie (IDP)  din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîșcani a fost inaugurat la 24 decembrie 2019, în urma renovării și modernizării în conformitate cu standardele internaționale în materia respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei aflate în detenție provizorie.

 

La eveniment au participat Secretarul de Stat al MAI, Mariana Grama, reprezentanți ai autorităților publice locale, angajați ai Poliției și cetățeni.

 

Urmare a  modernizărilor, în izolator au fost instalate sisteme de monitorizare video,  comunicare internă cu celula, radioficare, securitate antiincendiară, sistem de protecție de valori umane, dar și alte condiții, inclusiv ce țin de igiena personală, care garantează respectarea drepturilor, securității și siguranței persoanelor private de libertate.

 

De asemenea,  izolatorul a fost dotat cu sisteme moderne de pază și protecție atât a persoanelor aflate în custodia Poliției, cât și a polițiștilor aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

  

Izolatorul urmează să deservească Inspectoratul de Poliție Rîșcani, Drochia și Glodeni, iar în cadrul acestuia vor activa 21 polițiști, care vor asigura un serviciu polițienesc eficient și profesionist.

 

Reiterăm, una din prerogativele prioritare ale Inspectoratului General al Poliției este eliminarea discriminării, abuzurilor, precum și tuturor formelor de rele tratamente față de persoanele aflate în custodia statului.

 

Izolatorul a fost renovat în cadrul Programului de suport bugetar pentru reforma Poliției și finanțat de către Comisia Europeană.

 

Pentru renovarea edificiului s-au investit 4 milioane de lei, bani oferiți de Uniunea Europeană.

 

26 decembrie 2019