MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

 

Copil +stradă - libertate sau iluzie?- campanie națională

25 mai – Ziua internațională a copilului dispărut, zi în care se face apel la  creșterea nivelului de conștientizare cu privire la situațiile de risc, în care copiii și adolescenții, lipsiți de sprijin, pot lua decizii cu impact negativ major asupra siguranției și vieții lor.

 

În acest context, Inspectoratul General al Poliției în comun cu reprezentanții Asociației Obștești „Concordia”, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au lansat astăzi, Campania socială „Copil+stradă- libertate sau iluzie?”, care face  apel către comunitate la responsabilitate şi solidaritate umană faţă de dispariţia copiilor precum şi la implicare în depistarea acestora.  

 

Dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a ava părinți și o casă. Copii au nevoie de atenție, iubire și comunicare. Numai prin grijă,  afecțiune, sprijin și încredere  îi ajutăm să nu devină victime sau făptași ai unor infracțiuni”,  a fost mesajul cheie a șefului IGP, Alexandru Pînzari la lansarea campaniei.

 

 

În cadrul evenimentului, ce a avut loc pe  strada pietonală „Eugen Doga” din capitală, a fost prezentat și un spot video, realizat de voluntari, în care responsabilitatea şi implicarea sunt principalele „arme” pentru prevenirea dispariţiilor copiilor.

 

 

De asemenea,  a fost semnat și un acord de colaborare între IGP și A.O. Concordia, prin care ne propunem   intensificăm eforturile asupra prevenirii abandonului domiciliilor de către copii, prin activități comune.

 

Totodată, de la mic la mare au primit informații  despre conștientizarea problemei, implicarea și sesizarea la timp a cazurilor de dispariții, promovarea unei relații prietenoase între părinte și copil, precum și sensibilizarea copiilor asupra iluziei libertății în stradă și pericolele plecării voluntare.

 

Anual sunt înregistrate peste 700 de cazuri de dispariție a copiilor. În 70 % din cazuri adulții se adresează târziu la Poliție.  

 

Pe parcursul primelor patru luni ale acestui an, polițiștii  au depistat  306  copii care au abandonat domiciliul, în acest sens fiind implicate diverse subdiviziuni, inclusiv şi societatea civilă.  Copiii au fost reântorşi în mediul sigur oferit de familie sau au fost identificate alternative ( asistență parental profesionistă, etc.

 

Astfel, pe parcursul perioadei respective:  208 (210 -2018) copii au plecat din propria familie,  98 (56-2018) copii au plecat din instituţiile unde au fost plasaţi dintre care centrul de plasament  83 (36-2018) copii,  casa de tip familie – 8 (4-2018) copii,  instituţii rezidenţiale – 7 (16-2018) copii. Referindu-ne la aspectul de gen s-a constatat că, 174/136  copii sunt fete, iar 132/130 copii sunt băieţi, din ei - 161/162  copii din mediul rural şi  145 /104 copii sunt din mediul urban.

 

Pentru a evita dispariţia copilului dumneavoastră:

 

Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate;

 

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;

 

Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext;

 

Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte;

 

Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil.

 

Important să știi! Dacă copilul a plecat de acasă:

 

În mod prioritar, contactați rudele şi prietenii apropiaţi, acestea fiind primele locuri unde se refugiază;

 

Verificați la domiciliu dacă eventual copilul nu a lăsat vreun mesaj, dacă au dispărut careva lucruri sau bunuri din casă;

 

Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia! Sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren;

 

Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp: semnalmente, semen particulare, o fotografie recentă a copilului.

 

Acţiunile de prevenire şi de informare cu privire la riscurile şi vulnerabilităţile generate de plecările voluntare ale copiilor de la domiciliu vor fi intensificate avându-se în vedere  faptul că se apropie sezonul estival şi vacanţa de vară.  

 

Reiterăm, polițiștii  optează primordial pentru identificarea timpurie a situaţiilor de acest fel şi intervenţia în echipă (polițiști, profesori, consilieri şcolari şi psihologi).

 

În procesul de educare, în care şi noi, Poliţia, avem un rol important, suntem aproape de copii, iar siguranța lor, este o prioritate.  

 

25 mai 2019

spot video copii