MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Destructurarea unui grup criminal organizat specializat în trafic de droguri

Ofiţerii  Direcţiei investigaţii „Centru” a INI, în comun cu angajaţii Direcţiei Generale Urmărire Penală a IGP şi procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, au  documentat activitatea infracțională a unui grup de persoane bănuite de creşterea, recoltarea, păstrarea şi comercializarea drogurilor în cantităţi deosebit de mari, în special a cânepei (marijuanei).

 

Pe parcursul  a trei luni de documentare, oamenii legii au stabilit că din grup fac parte cinci  persoane cu vârste cuprinse între 27 și 70 de ani,  ce aveau rolurile bine determinate. Liderii grupului, doi frați,  se ocupau de cultivarea, creşterea, recoltarea, prelucrarea şi distribuirea drogurilor, iar restul achiziţionau drogurile în cantităţi porționate şi le comercializau către potenţialii consumatori.

 

Urmare a efectuării mai multor acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, inclusiv cu folosirea investigatorului sub acoperire,  ofiţerii de investigaţii, în comun cu angajaţii DGUP a IGP şi sub conducerea procurorilor PCCOCS,  au descins la domiciliile membrilor grupului criminal şi în alte locuri de păstrare a drogurilor. În rezultatul  percheziţiilor, polițiștii au  depistat şi ridicat   marijuană în cantitate totală de aproximativ 3,5 kg,  plante vegetale de cânepă îngrijite şi aflate în proces de creştere,  40 000 de  lei, despre care se presupune că ar fi proveniți din activitatea criminală, cântare electronice pentru cântărirea drogurilor prelucrate, telefoane mobile şi unităţi de stocare a informaţiei, precum şi alte utilaje destinate pentru creşterea, prelucrarea şi comercializarea drogurilor.

 

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 217/1 alin. (4), lit. b) Cod Penal.

 

 

La moment, doi dintre  bănuiţi sunt reţinuţi. Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 7 la 15 ani.

 

17 august 2020

 

grupare droguri