MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Grupare infracțională destructurată: negociau vânzarea substanțelor narcotice prin intermediul magazinilor online

Cinci persoane cu vârsta cuprinsă între 17 și 33 de ani, originari din mun.Chișinău și  raionul Ialoveni,  membrii unui grup infracțional, au fost reținuți  fiind suspectați de cultivarea și punerea în circulație a substanțelor stupefiante  de origine vegetală (marijuana hidroponică) în proporții deosebit de mari. La moment suspecții sunt arestați pentru 30 de zile.

 

Ca urmare a investigațiilor efectuate de ofițerii  Direcției  Operațiuni Speciale a INI (DOS)   în comun procurorii  Procuraturii  Ialoveni și organul de urmărire penală al IP Ialoveni, s-a stabilit că  suspecții comercializau  narcoticile  printr-o schemă conspirată și anume prin intermediul magazinelor online.

 

Astfel,  cumpărătorul și realizatorul nu aveau contact direct, iar banii erau achitați prin intermediul diferitor servicii de plată electronice, pe conturi create de către membrii grupului. Ulterior, pentru a pierde urma banilor, aceștia procurau monede digitale ,,Bitcoin” și deja le realizau în mediul online pentru a obține mijloace bănești din aceștia.

 

Gruparea a fost monitorizată timp de 2 luni de zile, perioadă în care ofițerii de investigații au identificat realizatorii, astfel fiind efectuate achiziții de control și livrări controlate.  

 

În urma măsurilor speciale de investigații  polițiștii au  acumulat probe care confirmau faptul că la domiciliul figuranților, în mijloacele de transport ale acestora cât și la domiciliile rudelor apropiate și prietenilor acestora sunt cultivate și păstrate substanțe stupefiante de tip marijuana.

 

De asemenea, au fost efectuate 11 percheziții la  domiciliile și mijloacele de transport a suspecților de unde au fost depistate și ridicate  substanțe stupefiante de origine vegetală, mijloace bănești provenite din activitatea infracțională, carduri bancare și dispozitive tehnice, folosite în scopuri infracționale.

 

Astfel, au fost scoase din circuit, de pe piața neagră  1,2 kg de marijuana hidroponică, în valoare de 250 000 lei și peste 400  plante de cânepă, la fel fiind stabilite mijloace bănești obținute pe cale ilegală.

 

În acest caz a fost ințiată o cauză penală. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

 

Acțiunile de reținere a suspecților s-au desfășurat cu sprijinul ofițerilor BPDS "Fulger".

 

În continuare se efectuează acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.

 

22 mai 2019

D5narcofinalfinal