MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Izolatorul de detenție provizorie din Edineț, renovat și modernizat conform standardelor internaționale

Astăzi, 13 decembrie 2019, a fost inaugurat Izolatorul de detenție provizorie (IDP) din cadrul Inspectoratului de Poliție Edineț. Edificiul a fost renovat și modernizat în cadrul Programului de suport bugetar pentru reforma Poliției, în conformitate cu standardele internaționale în materia respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei aflate în detenție provizorie.

 

La eveniment au participat Ministrul Afacerilor Interne, reprezentanți ai autorităților raionale, angajați ai Poliției și cetățeni.

 

Izolatorul dispune de o amplasare strategică pentru zona de nord a țării, urmând să deservească Inspectoratul de Poliție Edineț, Briceni, Ocnița și Dondușeni.

 

Izolatorul corespunde Normelor minime obligatorii pentru spațiile de detenție din cadrul Poliției, dispunând de următoarele dotări: sisteme de monitorizare video, comunicare internă cu celula (de tip interfon), radioficare, iluminare, securitate antiincendiară, elemente de orientare destinate respectării convingerilor religioase, dar și alte condiții care garantează respectarea drepturilor, securității și siguranței persoanelor private de libertate pe perioada aflării în detenție.

 

De asemenea, izolatorul a fost prevăzut cu uși din sticlă transparentă pentru a nu admite crearea  disconfortului psihologic deținuților care suferă de anumite fobii.

 

Totodată, izolatorul este dotat cu sisteme moderne de control destinat să asigure paza și protecția atât a deținuților,  cât și a polițiștilor aflați în misiune, prin declanșarea alarmei sonore prin mai multe opțiuni în scopul solicitării ajutorului calificat.

 

De condiții prielnice de muncă vor beneficia și cei 18 polițiști care vor activa în cadrul izolatorului de detenție provizorie din cadrul Inspectoratului de Poliție Edineț, care vor asigura un serviciu polițienesc eficient și profesionist.

 

Pentru renovarea edificiului s-au investit 5 milioane de lei, bani oferiți de Uniunea Europeană.

 

Reiterăm că, eliminarea tuturor formelor de rele tratamente, abuzuri și discriminări față de persoanele aflate în custodia statului reprezintă unul din obiectivele prioritare ale Inspectoratului General al Poliției, oglindit în Strategia de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016 – 2020 și Planul de acțiuni privind reducerea relelor tratamente față de persoanele aflate în custodia Poliției.

 

13 decembrie 2019