MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Primul Izolator de detenție renovat din țară, inaugurat la Hîncești

Izolatorul de detenție provizorie (IDP) din cadrul Inspectoratului de Poliție Hîncești a fost inaugurat astăzi, 23 octombrie 2019, fiind renovat și modernizat în conformitate cu standardele internaționale în materia respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei aflate în detenție provizorie.

 

La eveniment au participat Secretarul de Stat al MAI, Ianuș Erhan, șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Balan, reprezentanți ai Procuraturii din Hîncești și ai societății civile.

 

Izolatorul a fost modernizat și renovat prin instalarea sistemelor de monitorizare video,  comunicare internă cu celula (de tip interfon), radioficare, securitate antiincendiară, sistem de protecție de valori umane, dar și alte condiții,  inclusiv ce țin de igiena personală, care garantează respectarea drepturilor, securității și siguranței persoanelor private de libertate.

 

 De asemenea, izolatorul a fost prevăzut cu uși din sticlă transparentă pentru persoane care suferă de anumite fobii, cum ar fi cea de spațiu închis (claustrofobie), ușile celulelor fiind construite din sticlă transparentă pentru a nu le crea disconfort psihologic.

 

La fel, izolatorul este dotat cu sisteme moderne de control care să sprijine polițistul în realizarea misiunii de pază și protecție a deținuților,  pentru solicitare de ajutor, prin declanșarea alarmei sonore prin mai multe opțiuni.

 

 Acesta este primul izolator de detenție provizorie renovat din cele 15 planificate pentru a fi reconstruite capital până la finele anului 2020, în cadrul Programului de suport bugetar pentru reforma Poliției, finanțat de către Comisia Europeană.

 

 Pentru renovarea edificiului  s-au investit 5 milioane de lei, bani oferiți de Uniunea Europeană.

 

Menționăm că, la începutul anului 2019, subdiviziunile Poliției au fost asigurate cu 25 autospeciale pentru transportarea deținuților.

 

 Reiterăm, una din prerogativele poliției este eliminarea tuturor formelor de rele tratamente, abuzului și discriminării față de persoanele aflate în custodia statului.

 

 

23 octombrie 2019