MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

 

Acord de cooperare între Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP și Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui.

Segmentul siguranței rutiere în Republica Moldova se confruntă cu mai multe provocări și acest subiect este o prioritate pentru Poliția Națională. Pentru a dezvolta și a perfecționa acest segment, astăzi, 6 ianuarie a fost semnat un Acord de cooperare între Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP și Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui.

 

Documentul a fost semnat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui concept de patrulare comună de poliție a drumurilor din zona de frontieră dintre Republica Moldova și România”. În cadrul proiectului, INSP este lider de proiect în comun cu Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui. Aria de desfășurare a proiectului în Republica Moldova sunt  localitățile Cahul, Hîncești și Ungheni, iar în România- Vaslui și Huși.

 

Pe parcursul anului 2022, părțile semnatare vor desfășura un șir de activități comune de patrulare, în special pentru a preveni și combate conducerea cu viteză excesivă și în stare de ebrietate. Aceste activități vin să realizeze un alt obiectiv al proiectului și anume acela de a responsabiliza cetățenii și de a reduce cu 5% numărul de accidente rutiere în zona transfrontalieră.

 

Patrularea comună a traseelor din zona de frontieră a ambelor state este o abordare nouă în dialogul de cooperare dintre Poliția Republicii Moldova și cea Română și va permite ca polițiștii instituțiilor noastre să acorde suport operațional transfrontalier pe teritoriul ambelor țări.

 

Un alt obiectiv al proiectului este consolidarea capacităților serviciilor de patrulare în Republica Moldova și România. În acest sens au fost achiziționate, cu suportul Uniunii Europene, 4 mașini de patrulare dotate integral cu tehnică modernă, inclusiv radare, dragere, printere, laptopuri, mijloace speciale etc.

06 ianuarie 2022