MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Campania națională „Împreună pentru o societate mai sigură”

În perioada 8-14 noiembrie 2021, Asociația Promo-LEX în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției (IGP), vor desfășura Campania de informare „Împreună pentru o societate mai sigură.

 

 

Sub acest slogan, locuitorii din 40 de sate și orașe din țară vor cunoaște mai multe despre ce înseamnă poliția comunitară, prin ce se deosebește de activitatea polițienească tradițională și cum pot contribui la sporirea siguranței în comunitatea lor.

 

 

Pe parcursul campaniei, cu implicarea Centrelor mobile de prevenire și informare ale Poliției, reprezentanții IGP și Promo-LEX vor angaja publicul într-un dialog cu privire la conceptul de activitate polițienească comunitară, reforma poliției și rezultatele obținute pe parcursul celor 4 ani de implementare a Strategiei de dezvoltare a poliției (2016 –2020).

 

În cadrul activităților din teritoriu, pentru a sensibiliza și aminti odată în plus despre proximitatea și deschiderea Poliției față de cetățeni, vor fi prezentate o serie de materiale informative video, vor fi distribuite pliante cu informații despre poliția comunitară și datele de contact ale Inspectoratelor/ Sectoarelor de Poliție din teritoriu, pixuri și benzi reflectorizante.

 

 

Totodată, pe durata desfășurării campaniei de informare, în mediul online dar și prin comunicarea directă cu cetățenii, va fi realizat un sondaj în vederea consultării opiniei publice despre activitatea polițienească comunitară și modalitățile de îmbunătățire a colaborării dintre Poliție și cetățeni. Chestionarul în format electronic este disponibil AICI și poate fi completat de toți cei care doresc să contribuie în acest sens.

 

Conceptul de activitate polițienească comunitară, este unul relativ nou, fiind preluat de Poliția Republicii Moldova de la colegii europeni și, reprezintă mai mult o filosofie, o abordare diferită de către angajații poliției, a problemelor cu care se confruntă comunitățile la nivel local.

 

În Moldova, acest concept  este implementat ca obiectiv al Strategiei de dezvoltare a poliției, începând cu anul 2018. Acesta nu presupune crearea unui serviciu polițienesc nou sau majorare de state în efectivul poliției, ci reprezintă o modalitate nouă/diferită de activitate.

 

Campania de informare „Împreună pentru o societate mai bună” este realizată  în cadrul proiectului „Monitorizarea civică a reformei poliției în Republica Moldova”, cu suportul financiar al Uniunii Europene, co-finanțat de Fundația Est-Europeană din resursele acordate de Suedia.

 

8 noiembrie 2021