MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Comunuicat de presă

Cu referire la declarațiile apărute în presă din partea unor instituții în adresa Poliției, în legătură cu protestele de duminică, precizăm faptul că siguranța cetățenilor și ordinea publică sunt prioritare pentru angajații instituției noastre.

 

Or, conform informațiilor deținute de Poliție intenția organizatorilor și a participanților a fost de a destabiliza ordinea publică, iar forțele de ordine nu pot admite acest lucru.

 

Potrivit constatărilor, de către participanți au fost admise o serie de încălcări care cad sub incidența art.8 din Legea 26 cu privire la întruniri. Fiind depistate aceste nereguli, Poliția a intenționat să informeze organizatorii despre faptele admise de către protestatari, dar organizatorii nu se aflau la fața locului pentru a ghida și a responsabiliza participanții. Cu toate că aceștia sunt obligați să fie alături de protestatari pe perioada desfășurării acțiunii, primii s-au eschivat de la dialog cu Poliția și au refuzat să se prezinte la locul întrunirii, chiar și atunci când au fost apelați telefonic de Poliție înainte de a fi evacuate corturile.

 

Pe lângă faptul că a fost constatată o lipsă de reacție și acțiuni din partea organizatorilor, în corturile participanților au fost găsite obiecte interzise, printre care arme, produse pirotehnice, răngi metalice, etc., motiv pentru care prevenirea unor situații care ar fi afectat ordinea și siguranța publică a fost imperativă.

 

Amintim că, Poliția are misiunea de a proteja cetățenii și a preveni situațiile de risc. În continuare vom monitoriza și asigura buna desfășurare a întrunirilor legal și într-un mod pașnic, iar persoanele care încalcă Legea sunt pasibile de răspundere.

 

18 octombrie 2022

proteste