MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Creșterea fluxului de refugiați în atenția reuniunii OSCE de coordonare privind combaterea traficului de ființe umane

Misiunea OSCE în Moldova a organizat, la data de 22 aprilie, o reuniune tehnică de coordonare pe tema combaterii traficului de persoane și a problemelor de gen pentru a discuta despre impactul fluxului tot mai mare de refugiați și riscurile traficului de persoane.

Ședința de lucru a avut loc  la sediul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP.

Participanții, 11 la număr, inclusiv reprezentanți ai Centrului  pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP), printre care  președintele Adunării Parlamentare a OSCE,  Margareta Cederfelt și Reprezentantul Special și Coordonator pentru Combaterea Traficului de Persoane, Valiant Richey, au discutat  despre modul în care actuala criză umanitară creează riscuri mai mari de violență bazată pe gen, în special traficul de persoane și abuzul sexual. Femeile și fetele reprezintă marea majoritate a refugiaților și sunt expuse riscului în mediul actual.

În acest sens, Reprezentantul Special și Coordonatorul pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane a emis un set de recomandări ce conțin  măsuri de prevenire imediată și răspunsuri la nevoi urgente și măsuri de politică pentru prevenirea și atenuarea vulnerabilităților. De asemenea, se analizează provocările pe termen lung, cum ar fi integrarea în comunitățile gazdă.

„Trebuie să împiedicăm criza umanitară actuală să se transforme într-o criză de trafic de persoane, prioritar fiind  stabilirea unor măsuri preventive eficiente”, a declarat Valiant Ritchie, Reprezentant Special OSCE și Coordonator pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane.

 

26 aprilie 2022