MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

 

Deținuți din cinci penitenciare – perchiziționați, după ce au obținut prin șantaj 280.000 lei de la un alt deținut

Marți, 31 mai 2022, polițiștii,  sub conducerea procurorilor PCCOCS, oamenii legii au descins cu percheziții în cinci penitenciare din țară, în cazul a șapte deținuți cercetați pentru acțiuni de șantaj comise în proporții mari.

 

Mai exact, începând din 2021 aceștia au folosit pretextul unei datorii financiare rezultate din jocurile de cărți. În așa fel, aceștia au pretins de la un deținut 280.000 lei, obținuți prin amenințare cu violența fizică.

 

Perchezițiile au fost desfășurate de ofițerii de investigații ai Direcției investigații criminalitate organizată a INI, de comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, angajații ANP, cu suportul angajaților DDS „Pantera.” Acestea au avut loc în Penitenciarul nr. 13 – Chişinău, Penitenciarul nr. 9 – Pruncul, Penitenciarul nr. 3 – Leova, Penitenciarul nr. 4 – Cricova,  Penitenciarul nr. 18 – Brăneşti. În celulele în care sunt deținuți cei șapte condamnați vizați, oamenii legii au depistat și au ridicat dispozitive de stocare a informației și de comunicare, mijloace bănești, bonuri cu privire la extragerea unor sume de bani, mai multe înscrisuri de ciornă din conținutul cărora vor fi extrase informații utile urmăririi penale.

 

Deținuții cercetați pe dosar au vârste între 25 și 40 de ani și au fost condamnați  pentru șantaj, trecerea ilegală a frontierei de stat, tâlhărie, jaf, escrocherie, păstrarea de arme și muniții, precum și implicarea cu roluri de conducere în organizații criminale.

 

Urmează ca procurorii PCCOCS să le formuleze învinuirea pentru șantaj în proporții deosebit de mari, timp în care pentru fapta investigată aceștia se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

 

1 iunie 2022

 

santaj penitenitenciar