MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Două grupări criminale specializate în migrația ilegală, destructurate de poliție

Patru persoane, cu vîrste cuprinse între 34 și 43 de ani, domiciliați în Hîncești și mun. Chișinău, membrii a  două grupări infracționale, specializate în organizarea migrației ilegale a moldovenilor  în Israel, au fost arestate.

                                                  

Ca urmare a documentării grupărilor, de aproximativ patru luni, angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală au stabilit,  că cele două  activau de circa 5 ani, colaborînd între ele.

 

 Activitatea infracțională era efectuată cu prin intermediul a două  agenţii licenţiate cu drept de angajare în cîmpul muncii în Israel, la care fondatorii și administratori erau doi membrii ai grupărilor infracționale, unul din membrii  grupărilor criminale activează în calitate de preot.

 

Suspecții racolau persoanele prin intermediul clienţilor mai vechi sau alte persoane de încredere, astfel, de mai bine  de un an, aceștia au racolat circa 300 de persoane.  Transportarea migranţilor se efectua pe cale aeriană, iar intrarea pe teritoriul statului Israel se efectua în baza vizelor primite la Consulatul Israelului din orașul Kiev, Ucraina în baza actelor primare falsificate.

 

Pentru serviciile acordate, membrii grupărilor criminale primeau de la clienți între  6500 şi 7000 dolari SUA. O parte din sursele financiare acumulate erau transmise celorlalți complici de pe teritoriul Statului Israel.

 

În rezultatul celor 15 percheziţii efectuate la domiciliile, automobilele și oficiile suspecților au fost depistate şi ridicate probe (tehnică de calcul, seturi de acte pregătite ale potențialilor clienţi, diferite înscrisuri şi acte cu semnalmente de falsificare utilizate la organizarea migrației ilegale), care dovedesc implicarea suspecților în comiterea acestui gen de infracţiuni.

 

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. art. 362/1 al. 3 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Organizarea migrației ilegale” se pedepsesc cu amendă în mărime de la 16 000 la 20 000 de lei sau cu închisoare de la 5 la 7 ani.

 

În continuare polițiștii întreprind măsuri operative de investigații, pentru  stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.

 

14 martie 2016

 

Două grupări criminale specializate în migrația ilegală, destructurate de poliție