MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Ești victimă a violenței? Nu tolera, denunță agresorul la Poliție.

Poliția acordă o atenție deosebită prevenirii cazurilor de violență în familie, precum și protecția victimelor acestui gen de infracțiune, deoarece comiterea lor implică femei, copii, persoane în etate care nu se pot apăra, iar consecințele violenței pot lăsa sechele pentru întreaga viață.  Ea nu se manifestă într-un episod izolat, ci se repetă atunci când nu se iau măsuri.

 

Astfel, Poliția intervine pentru protejarea grupurilor vulnerabile și pentru sensibilizarea cetățenilor de a ajuta victimele, contribuind la schimbarea mentalităţii care perpetuează comportamentul abuziv în familie.

 

În context, facem apel către cei care cunosc despre un caz de violenţă să apeleze la numărul scurt 112 pentru a interveni şi reduce riscurile de victimizare în mediul comunităţii.

 

Menționăm că astăzi, o măsură eficientă de intervenție este aplicarea ordinului de restricție de urgență, care presupune înlăturarea imediată a agresorului din familie, constituind o măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie.

  

De la începutul anului 2022, Poliția a înregistrat 203 infracțiuni și 374 de contravenții pentru violență în familie. Din numărul total de procese-verbale cu privire la contravenție au fost sancționați 364 bărbați și 10 femei.

 

Cel mai frecvent este raportată violența fizică manifestată față de femei, soții, concubine, dar și față de copii.

 

Pe parcursul celor trei luni ale anului 2022, victime au devenit 328 de femei dintre care 45  de victime femei cu copii, 2  copii și 13 bărbați.

 

Ca măsură preventivă, în vederea asigurării protecţiei victimelor violenţei în familie au fost emise de către instanţele judecătoreşti şi supravegheate de angajații poliției 206 ordonanţe de protecție, 76 dintre acestea fiind încălcate de către agresori, fapt ce a dus la inițierea cauzelor penale în baza elementelor constitutive ale componenţei de infracţiune prevăzute de art. 320/1 Cod penal.

 

Pentru înlăturarea imediată a agresorului din locuinţa familiei supuse violenţei, precum și în vederea prevenirii repetării actelor de violenţă, de către angajații Poliției, au fost eliberate 1346 ordine de restricție de urgență, astfel garantând un nivel de siguranţă victimei şi membrilor familiei, atât în locuinţa lor, cât şi în afara acesteia. 

  

Violența în familie poate avea consecințe grave, iar victimă poate fi oricine, de aceea vă îndemnăm repetat, Nu tolerați, raportați cazurile de violență.

 

Ieșirea dintr-o relație abuzivă sau violentă nu este ușoară. Poate încă mai speri că lucrurile se vor schimba, oricare ar fi motivele, există însă soluții și poți fi ajutată,  adresează-te  la POLIŢIE.

 

15 aprilie 2022