MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Evenimentul de lansare a campaniei de informare și prevenire a violenței, în cadrul acțiunii globale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” la Inspectoratul General al Poliției

Astăzi, 27 noiembrie, la sediul Inspectoratului  General al Poliției a avut loc evenimentul de lansare a campaniei de informare și prevenire a violenței, în cadrul acțiunii globale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

 

La eveniment au participat șeful Inspectoratului General al Poliției, Sergiu Paiu, reprezentantul Ambasadei SUA, director INL, Secţia justiţie penală şi aplicarea legii, Timothy Buckley, directorul Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, reprezentanta Coaliției Naționale ,,Viață fără violență în familie”, Natalia Rezneac, protagonista spotului video ”Viață fără violență în familie”, Ana Tcacenco și alți parteneri ai poliției în combaterea fenomenului violenței.

 

Acțiunea de a colora în oranj evenimentul, prin purtarea măștilor de această culoare, aparține Asociației Femeilor din Poliție, partener în combaterea violenței. Culoarea oranj fiind simbol al campaniei globale și naționale.

 

Violența împotriva femeilor și în familie este un fenomen răspândit în Republica Moldova. Pentru prevenirea şi combaterea acestuia este necesară implicarea fiecăruia dintre noi. Doar prin eforturi comune vom reuși să sensibilizăm comunitatea să conștientizeze aceste încălcări ale demnității și drepturilor omului. 

 

”Prevenirea și combaterea violenței față de femei și protecția victimelor violenței în familie este una din prioritățile noastre a Poliției Naționale. În acest sens Inspectoratul Național al Poliției întreprinde măsuri concrete pentru a putea proteja victima în caz de violență în familie, utilizând instrumentele de protecție oferite ca urmare a adaptării legislației naționale la cerințele și standardele internaționale” a menționat Sergiu Paiu.

 

În anul 2020, în Republica Moldova au fost înregistrate 733 de cazuri penale și 1348 de cazuri contravenționale de violență în familie. În scopul protejării victimelor violenței au fost emise 4088 ordine de restricție și 549 de ordonanțe de protecție.

 

Totodată, reprezentantul Ambasadei SUA a accentuat importanța parteneriatelor durabile de cooperare pentru a putea face față acestui fenomen. ”Violența în familie este o provocare globală atât în spațiile publice cât și în cele private, la domiciliu, în școli și la locul de muncă. Fiecare femeie merită o viață liberă, fără violență. Lupta împotriva acestei provocări globale necesită ca toți factorii interesați să lucreze împreună, iar succesul înseamnă comunități mai puternice și mai prospere în Moldova și în întreaga lume” a precizat Timothy Buckley.

 

Violența în familie este una din problemele majore cu care se confruntă societatea, iar toleranța se pare că pune stăpânire pe victimele violenței.

Rutina, aparențele sau stereotipurile ne pot determina să nu observăm experiențele negative prin care trec persoanele apropiate. Cu toate acestea, fenomenul persistă și chiar ia amploare. Nu trebuie să fim indiferenți. Fiecare caz de violență în familie poate fi prevenit.

Femeile care trec prin violență pot apela la o serie de măsuri pentru prevenirea sau evitarea efectelor agresiunii, prin efectuarea unui apel telefonic la numărul unic 112 sau la telefonul de încredere pentru femei 06 8008 8008.

 

Ne propunem să prevenim în continuare acest fenomen nociv pentru o societate mai sigură.

 

27 noiembrie 2020

 

 

antiviolenta long mimico ro

antiviolenta long mimico ru

antiviolenta short mimico ro

antiviolenta short mimico ru