MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

 

GMSS vine în sprijinul cetățenilor cu recomandări și hărți cu rute alternative de deplasare pentru Simularea generală din 14 mai, în pregătirea Summitului CPE

În perioada premergătoare Summitului Comunității Politice Europene (CPE), Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE) vine cu o serie de informații și recomandări de interes public, care vizează activitatea cotidiană a cetățenilor în condiții de confort și siguranță pentru data de 14 mai, când se va desfășura Simularea Generală pentru organizarea Summitului CPE. 

 

Astfel, pentru a veni în sprijinul cetățenilor autoritățile naționale responsabile cu securitatea națională publică o serie de recomandări și hărți cu rutele alternative de deplasare cu ocazia simulării generale pentru Summitul CPE din14 mai, în intervalul de timp 09:00 - 14:00. Pentru o perioadă de 5 ore, traficul rutier pe arterele principale din sectoarele Centru și Botanica ale Chișinăului, precum și din zonele limitrofe capitalei va fi limitat pe durata deplasării coloanelor oficiale implicate în simularea generală. 

 

Cu această ocazie, locuitorilor municipiului Chișinău pentru a putea circula în diferite sectoare ale orașului, le este recomandat să se deplaseze prin sectorul Buiucani care va fi folosit ca sector de tranzit pentru ocolirea tronsonului de străzi pe care va fi organizată deplasarea delegațiilor oficiale.

 

Pentru deplasare din sectoarele Ciocana și Rîșcani, spre sectorul Botanica sau partea de sus a sectorului Centru, circulația va fi permisă pe străzile Toma Ciorbă și Mihai Viteazul. Circulația din sectorul Botanica spre sectoarele Rîșcani și Ciocana, va fi organizată pe str. Mihai Viteazul sau pe oricare stradă care nu este sistată circulația.

 

La fel, vor fi unele limitări de trafic pe traseele Bulboaca - Chișinău și revers.

 

Transportul care va circula din direcția or. Bender și are necesitate de a se deplasa spre mun. Chișinău va fi redirecționat pe d/n M5, prin localitatea Calfa sau pe d/n G109(Delacău – Bulboaca – R2).  

 

Transportul care va circula din direcția raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni și au necesitate de a se deplasa spre mun. Chișinău va fi redirecționat pe d/n M5 sau prin localitatea Calfa.

 

Cetățenilor care  au planificate zboruri în ziua de 14 mai, în intervalul orar 09:00-14:00 le este recomandat să își planifice din timp ruta de deplasare spre aeroportul internațional Chișinău, să se informeze din timp cu privire la ajustarea programului transportului public, mai cu seamă a curselor interurbane.  De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să dețină actele de identitate la ei, pentru a fi identificați la necesitate.

 

Astfel, cetățenii sunt informați că exercițiile tactice din cadrul simulării generale pot întârzia graficul transportului public, generând unele aglomerări în traficul rutier din centrul Chișinăului și zonele limitrofe. 

 

Chiar dacă autoritățile responsabile pentru securitatea Summitului vor institui pentru perioade de timp limitate, în cadrul intervalului de timp anunțat, perimetre de securitate în zona centrală a orașului Chișinău, activitățile instituțiilor care au program 24/7, activitățile comerciale, culturale se desfășoară fără perturbări pe timpul simulării. La fel și evenimentele publice care au loc în afara perimetrelor de securitate.

 

Întrucât, se are în vedere respectarea activităților curente ale fiecărui cetățean, concomitent cu asigurarea unui nivel corespunzător de siguranță și securitate publică în această zi, autoritățile își vor sincroniza acțiunile în așa mod ca să diminueze la maxim disconfortul creat acestora.

 

Autoritățile naționale mizează pe înțelegerea cetățenilor întru buna desfășurare a exercițiilor tactice pentru Summitul CPE.

 

Ababii Cristina, [12.05.2023 9:20]

De asemenea, poliția face apel la conducătorii auto să dea dovadă de înțelegere față de eventualele dificultăți din trafic, să fie atenți la trecerile pentru pietoni și să respecte cerințele legale ale agenților de patrulare care vor supraveghea circulaţia rutieră, atât în vederea dirijării fluxului participanţilor la trafic, redirecţionarea deplasării transportului, cât și neadmiterii creării ambuteiajelor. 

 

În atenție mass-media: oportunitățile de realizare a materialelor în legătură cu simularea generală pot fi efectuate în afara perimetrelor de securitate pentru a nu fi afectată desfășurarea antrenamentului general. 

 

În mod special se are în vedere, acreditarea exclusivă la simularea din 14 mai, pentru jurnaliștii care doresc să relateze pe larg evenimentul. Astfel, se are în vedere organizarea unui pool de presă (locație special amenajată pentru jurnaliști) pe traseele de deplasare a coloanelor oficiale în zona sterilă de securitate. În acest sens, jurnaliștii sunt invitați să depună cereri de acreditare temporară pentru simularea generală, până pe data de 12 mai, ora 15:00, la adresa: stirisecuritatesummit2023@mai.gov.md.  (https://mai.gov.md/ro/node/stirisecuritatesummit2023@mai.gov.md.%C2%A0)

 

Informații cu privire la documentele de acreditare temporară pentru simularea generală din data de 14 mai le găsiți la https://mai.gov.md/ro/acreditare-jurnalisti. (https://mai.gov.md/ro/acreditare-jurnalisti)

 

Precizare: acreditarea temporară pentru 14 mai nu este valabilă pentru Summitul CPE care va avea loc pe 1 iunie.

Autoritățile din sfera securității naționale își afirmă respectul pentru responsabilitatea cetățenilor și atitudinea proactivă în legătură cu pregătirile care au loc în data de 14 mai pentru buna desfășurare a Summitului CPE, cel mai important eveniment organizat de loc Republica Moldova.

 

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul  Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.  

 

GMSS-CPE recomandă tuturor persoanelor să se informeze din surse oficiale. 

Pentru mai multe detalii:

Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE)

Tel: +373 22 255 255 /+373 67 255 255

Fax: +373 22 213 016

Email: stirisecuritatesummit2023@mai.gov.md

12 mai 2023