MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

 

IGP – deținător a preșidenției Adunării Generale SEPCA pe perioada anului 2019 și găzdă a primei Reuniuni Generale a Șefilor de Poliție în Europa de Sud-Est

 

La 6 iunie curent, Inspectoratul General al Poliției a găzduit prima Reuniune Generală a Șefilor de Poliție în Europa de Sud-Est, în temeiul faptului că Poliția Republici Moldova a preluat președinția Adunării Generale SEPCA pe perioada anului 2019.

 

La evenimentul de rang internațional s-au asociat plenar delegații din statele membre SEPCA: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Republica Srpska, precum și reprezentanți ai partenerilor strategici: Europol, Interpol, Italia și Statele Unite ale Americii.

 

 

"Provocările cu care se confruntă statele membre SEPCA în prevenirea și combaterea criminalității organizate sunt similare, însă, prin conjugarea eforturilor comune și relizarea angajamentelor colective vom reuși să contracarăm acest fenomen" a precizat șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari.

 

Directivele abordate în cadrul Adunării Generale SEPCA:

 

  • strategia SEPCA;
  • metodologia Raportului SEPCA;
  • raportul de analiză pe componenta traficului de droguri în regiunea Europei de Sud-Est;
  • prioritățile de cooperare SEPCA, inclusiv oportunitatea semnării unui Memorandum de înțelegere cu IISG.

 

De asemenea în cadrul întrunirii, s-au stabilit următoarele priorități fundamentale SEPCA pentru anul curent, și anume:

 

  • definitivarea Raportului de amenințări SEPCA 2017-2018;
  • elaborarea Strategiei de Dezvoltare SEPCA 2020-2024.

 

Reiterăm că, SEPCA este o platformă de cooperare regională a Șefilor de Poliție la care Inspectoratul General al Poliției  a aderat la 23 mai 2017 prin semnarea Memorandumului de Înțelegere privind aderarea la Asociația Șefilor de Poliție pentru Europa de Sud-Est.

 

 

Scopul Adunării Generale SEPCA constituie promovarea acțiunilor strategice și operaționale menite să prevină și să contracareze tendințele și amenințările fenomenului infracțional în adresa securității regionale.  

 

6 iunie 2019