MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

 

Informație generală

      Reforma Poliției reprezintă un set de activități bine definite și implementate cu scopul realizării unui serviciu polițienesc profesionist, accesibil, transparent, eficient și egal ca performanță pe întreg teritoriul țării, astfel încât să răspundă cerințelor societății.  

      O poliție reformată înseamnă avantaje directe și palpabile pentru public, precum și pentru polițiști, mai multă siguranță pentru fiecare cetățean și comunitate,  dar și combaterea fermă a criminalității.

     Reforma Poliției se realizează cu susținerea financiară a Uniunii Europene  în valoare de 57 mln Euro, cea mai consistentă sumă de care Poliția a beneficiat vreodată în cadrul unui program de dezvoltare, sub forma unui Suport Bugetar prevăzut de Acordul de Finanțare semnat între Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană în decembrie 2016. Acest document stabilește clar obiectivele de dezvoltare ale poliției pentru perioada 2017-2020, dar și rezultatele scontate. 

      Un alt document strategic ce descrie, în același timp completează, Acordul de Finanțare privind Suportul Bugetar, este Strategia de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020, aprobată de Guvern în luna mai, 2016.

     Sprijinul substanțial al Uniunii Europene va permite aducerea în Poliție a cunoștințelor și experiențelor valoroase, precum și a dotărilor moderne, astfel încât să fie schimbate radical, în bine calitatea serviciului public prestat comunității, dar și condițiile de muncă ale polițiștilor.

      Conducerile actuale ale Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției, precum și polițiștii, și-au asumat responsabilitatea, deloc simplă, a Reformei Poliției în actualul context, deosebit de complex, național și regional, fiind hotărâți să realizeze procesul de dezvoltare instituțională și să ofere cetățenilor o Poliție modernă, eficientă și receptivă.