MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

 

Inspectoratul General al Poliției vine cu câteva precizări, cu referire la acțiunea de protest organizată, ieri, de grupul: "Forța Nouă".

Precizăm că informațiile vehiculate în presă precum că o persoană ar fi fost internată în urma altercațiilor cu poliția este o dezinformare și încercare de denigrare a imaginii sistemului polițienesc. Polițiștii nu au aplicat forța fizică asupra protestatarilor, decât gradual în timpul reținerilor, după ce aceștia au admis destabilizări.

 

În timpul acțiunilor de protest au fost examinate, de către medici, 3 persoane. Două au fost transportate pentru control de la Inspectoratul de Poliție Buiucani, iar una s-a adresat individual mai târziu. Doi dintre bărbați au fost examinați și au revenit la protest, iar unul rămâne internat având o acutizare pe fonul unei boli cronice de care suferă, fiind în afara oricărui pericol.

 

Menționăm și faptul că au fost pornite 3 procese penale:

 

- în baza art.285 din Codul Penal al Republicii Moldova, pentru tentativă de chemare la dezordine în masă, chemare la violență și ură, precum și pentru blocarea traseelor;

- în baza art.349 din Codul Penal, pentru amenințarea cu violența și acțiuni violente, precum și împiedicarea poliției de a asigura ordinea publică și a-și exercita atribuțiile funcționale;

- în baza art.349 din Codul Penal, pentru aplicarea violenței și impiedicarea exercitării de menținere a ordinii publice de către grupul de Dialog.

 

De asemenea, au fost pornite și 3 procese contravenționale:

 

 - în baza art. 336 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, pentru nesubordonare cu rea voință la cerințele legale ale angajaților poliției aflați în exercițiul funcțiunii;

 - în baza art. 225 din Codul Contravențional, pentru blocarea intenționată a arterelor de drum;

 - în baza art.76' din Codul Contravențional, pentru nerespectarea măsurilor de sănătate publică pe perioada stării de urgență în sănătate publică, de către organizatori și participanți.

 

În cadrul tuturor proceselor pornite, de către organul de poliție sunt desfășurate acțiuni procesuale, în vederea acumulării materialului probatoriu, stabilirii acțiunilor persoanelor, precum și individualizării vinovăției acestora pentru faptele comise.

 

17 iulie 2020