MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Investigarea și judecarea cazurilor de abuz și exploatare sexuală a copiilor comise în mediul online- atelier pentru pentru polițiști, judecători și procurori

În perioada 8-12 noiembrie, șeful Direcției investigații infracțiuni informatice, Iurie Roșca, cât și ofițeri de urmărire penală din cadrul Inspectoratului Național de Investigații au participat la un atelier de formare a formatorilor în domeniul investigării și judecării cazurilor de abuz și exploatare sexuală a copiilor comise în mediul online (AESOC), desfășurat de Centrul Internațional  „La Strada” și instruiți de experți internaționali. Este o primă experiență de acest fel pentru comunitatea profesioniștilor antrenați în investigarea și judecarea cauzelor penale care vizează victimele minore din Republica Moldova.

 

Astfel,  activitatea a avut drept scop consolidarea comunității  de profesioniști, care să promoveze abordarea acestor spețe prin prisma nevoilor victimelor minore și a standardelor internaționale în domeniul protecției drepturilor copilului.

 

 

Printre subiecte discutate în cadrul atelierului au fost: definirea, specificul, cadrul legal al infracțiunilor cu caracter sexual împotriva copiilor, comise cu utilizarea TIC, reglementări internaționale și naționale privind protecția copiilor împotriva abuzului sexual online, analiza subiecților implicați în comiterea AESOC, practica de investigații și  judiciară națională și prezentarea acestora  în instanță.

 

 

Ca urmare a instruirii,  formatorii urmează să furnizeze colegilor cunoștințe și instrumente necesare pentru abordarea complexă și eficientă a dosarelor privind abuzurile și exploatare sexuală a copiilor comise cu utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicare.

 

 

Atelierul de formare a formatorilor este parte a proiectului „Consolidarea capacității Republicii Moldova de a aborda exploatarea și abuzul sexual online asupra copiilor”, implementat de Centrul Internațional „La Strada Moldova” în parteneriat cu Institutul Naţional al Justiţiei, International Centre for Missing & Exploited Children, cu suportul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin U.S. Embassy Moldova.

 

12 noiembrie 2021