MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

...

Mai multe persoane reținute și automobile ridicate, anterior sustrase din spațiul UE în valoare de peste 12 milioane lei

 

În cadrul executării unei cereri de comisie rogatorie din Ungaria, privind sustragerea automobilelor din Uniunea Europeană (UE) în valoare de peste 12 milioane lei, procuratura a pornit urmărirea penală pentru contrabandă cu automobile în Republica Moldova.

 

Cooperarea autorităților din Republica Moldova, Ungaria și România a avut loc sub egida Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC).

 

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de comun cu ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a  INI, prin sprijin analitic din partea IGP  au reușit, în aproximativ patru luni, să dea în vileag modul de activitate al grupului criminal organizat vizat.

   

Conform expertizelor criminalistice, s-au constatat elemente de falsificare a numerelor de identificare a unor automobile.

 

În rezultat, recent au fost reținute șapte persoane și au fost ridicate 25 de automobile. Acțiunile de reținere au avut loc cu suportul mascaților de la BPDS „Fulger”.

 

Joi, în baza demersurilor procurorilor, trei membri ai grupului criminal au fost plasați în arest preventiv, trei – în arest la domiciliu, iar altuia i-a fost aplicată măsură non-privativă de libertate.

  

În cadrul investigațiilor urmează a fi stabilit întreg cercul persoanelor implicate în schema criminală, inclusiv angajați ai unor autorități publice.

 

Dacă vinovăția făptuitorilor va fi demonstrată în instanța de judecată, potrivit legii penale, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 10 ani.

  

În context, procuratura recomandă cetățenilor să dea dovadă de prudență și diligență maximă la procurarea automobilelor.

 

Menționăm că, potrivit legislației naționale, persoanele vizate în investigații sunt prezumate nevinovate până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale.

 

18 iunie 2021

 

cooperare internationala rapire masini