MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Ofițerii de investigații au reținut un hacker, suspectat de spargerea site-urilor oficiale

Un tînăr de 21 de ani, originar din raionul Anenii Noi, student la o instituție superioară de învățămînt din Chișinău, este suspectat de spargerea sistemelor informatice și obținerea ilegală a informațiilor ce constituie secret comercial sau bancar. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore.

 

În perioada anului 2015, pînă în prezent, suspectul utilizând produse de program special elaborate pentru spargerea sistemelor informatice a accesat ilegal bazele de date, site-uri oficiale a mai multor companii private, companii prestatoare serviciilor Internet și comunicații telefonice, bănci comerciale, precum și instituții de stat din țară, ulterior publicând o parte din aceste informații pe blogul personal.

 

Astfel, la 22 februarie curent, în cadrul investigațiilor efectuate de către angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu  Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate au identificat autorul acțiunilor infracționale menționate mai sus.

 

Ca urmare a perchezițiilor efectuate de forțele de ordine la domiciliul suspectului au fost depistate și ridicate blocuri de comandă a calculatoarelor, calculatoare portative de tip laptop, purtătoare de informație electronică de tip DVD+-R, USB disk drive, telefoane mobile și caiete cu înscrisuri.

 

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. art. 245/10  alin. (1) și (2) Cod penal al RM. Persoanele culpabile de „Colectarea de informații care constituie secret comercial și bancar prin sustragerea de informații, precum și divulgarea ilicită și utilizarea informațiilor ce constituie secret comercial și bancar, fără consimțământul proprietarului informației, riscă  de la 1 la 6 ani.

 

La moment, forțele de ordine efectuează expertiza tehnico-științifică a sistemelor informatice ridicate în cadrul efectuării perchezițiilor, în vederea identificării altor victime, precum și a complicilor al acestuia.

 

26 februarie 2016

 

 

Ofițerii de investigații au reținut un hacker, suspectat de spargerea site-urilor oficiale