MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Operațiunea „Pietonul” desfășurată în întreaga țară

Trecerile pietonale reprezintă un adevărat pericol atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi. Astfel, prin intermediul operațiunii Pietonul, polițiștii vor să îi responsabilizeze privind riscul la care aceștia se supun atunci când traversează strada, dar și îi atenționează pe șoferi să fie mai prudenți.

 

În perioada 26 mai-3 iunie, polițiștii de patrulare au desfășurat pe întreg teritoriul țării operațiunea „Pietonul”.  În aceste zile polițiștii au informat pietonii despre cum să traverseze corect și în siguranță strada.

 

 

Părinții au fost atenționați despre cât de importanți sunt ei, ca și exemplu, pentru copii în deprinderile corecte de comportament în stradă,  vârstnicii au fost informați că este periculos să “ scurtezi” drumul, iar tinerilor și copiilor li s-a vorbit despre faptul că la trecerile pietonale dirijate de semafor așteptăm culoarea care ne permite trecerea, nu traversăm în fugă și nu stăm cu ochii în telefon.

 

În urma  operațiunii, 469 de șoferi au fost amendați pentru că nu au acordat traversarea legală a pietonilor, iar 490 de pietoni pentru că au traversat neregulamentar strada.

 

Polițiștii au desfășurat peste 200 de  lecții de prevenire în școli, dar și au distribuit pliante care includ principalele reguli care trebuie respectate pentru o deplasare sigură pe străzile din țară.

 

Poliția reamintește:

 

- nu traversa strada în afara trecerilor pietonale, în special pe porțiuni de rampă;

- nu uita că automobilul care se apropie de tine are nevoie de spațiu de frânare;

- pe străzile slab iluminate alege porțiunea de drum cu cea mai bună vizibilitate;

- pe timp de noapte poartă haine sau obiecte cu elemente reflectorizante şi aprinde bliţul telefonului mobil pentru a fi mai vizibil;

- după coborârea din mijloacele de transport public nu traversa prin fața sau spatele acestora, ci după plecarea lor din stație, prin locurile rezervate trecerii.

 

7 iunie 2022

 

operatiunea pietonul