MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

 

Patru izolatoare de detenție provizorie din țară și-au reluat activitatea

 

Îmbunătățirea condițiilor de detenție provizorie în conformitate cu cele mai bune standarde şi practici în domeniu, constituie unul din obiectivele incluse în Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei de dezvoltare a Poliției.

 

Pe parcursul lunii februarie curent, a fost redeschisă activitatea a patru izolatoare de detenție provizorie, din cadrul Inspectoratelor de poliție Soroca, Comrat, Anenii Noi și Bălți, fiind renovate și modernizate în conformitate cu standardele internaționale în materia respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor aflate în detenție provizorie.

 

Pentru renovarea edificiilor s-au investit circa 15 milioane de lei, bani oferiți de Uniunea Europeană.

 

Izolatoarele au fost modernizate și renovate prin instalarea sistemelor de monitorizare video, comunicare internă cu celula (de tip interfon), radioficare, securitate antiincendiară, dar și alte condiții, inclusiv ce țin de igiena personală, care garantează respectarea drepturilor, securității și siguranței persoanelor private de libertate.

 

De asemenea, izolatoarele au fost prevăzute cu uși din sticlă transparentă pentru persoane care suferă de anumite fobii, cum ar fi cea de spațiu închis (claustrofobie), ușile celulelor fiind construite din sticlă transparentă pentru a nu le crea disconfort psihologic.

 

La fel, izolatoarele sunt dotate cu sisteme moderne de control care ajută polițiștii în realizarea misiunii de pază și protecție a deținuților, pentru solicitare de ajutor, prin declanșarea alarmei sonore prin mai multe opțiuni.

 

Respectarea drepturilor omului rămâne una dintre prioritățile-cheie ale poliției.

 

 10 martie 2021