MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Poliția atenționează despre un NOU fenomen de fraude în mediul online

Poate ai mai auzit de phishing sau de “pescuirea de date online”. E cea mai frecventă metodă de fraudă, prin care ți se iau și folosesc informațiile bancare și, de multe ori, și banii. Asta se face prin site-uri false, uneori asemănătoare site-urilor cunoscute și de încredere.

 

Poliția atrage atenția asupra acestui  fenomen care are consecințe negative pentru cetățeni.

  

Menționăm că,  de la începutul lunii decembrie 2020, pe teritoriul Republicii Moldova s-au intensificat cazurile de fraudă de tip phishing.

  

Schema infracțională: infractorii prin intermediul mesageriilor instantanee contactează persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri. Ulterior, suspecții, sub pretextul că nu se pot apropia de a ridica bunul, propun victimelor de a-l transmite prin intermediul serviciilor poștale.

 

Totodată, Direcția investigații infracțiuni informatice vă informează că Î.S. ”Poșta Moldovei” nu participă la asemenea tranzacții și nu cere datele cardului bancar a Beneficiarilor pentru solicitarea și achitarea unei comenzi prin intermediul Serviciului Curier Rapid.

 

În acest context, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

 

Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line).

  

Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede;

 

Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat,  fiți atenți la denumire, să corespunda perfect;

 

 Platformele de anunțuri nu vor colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informații confidențiale cum ar fi parola, numărul întreg al cardulului sau codul PIN.

 

Important! În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat Poliția și unitatea  bancară.

 

8 aprilie 2021