MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Precizare

În legătură cu informațiile apărute în mass-media precum că polițiștii au evacuat forțat, fără temei legal unioniștii, participanți la Marșul Centenarului,  care au blocat șoseaua Chișinău – Leușeni,  Inspectoratul General al Poliției comunică:

În conformitate cu prevederile declaratiei prealabile din 27 martie 2018 ale AO Credința Patriei, Unirea ODIP, Tinerii Moldovei, au solicitat ca în perioada 01-02.09.2018, în Piața Marii Adunări Naționale, între orele 08:00-23:00, să se  desfășoare o întrunire în contextul Centenarului.  Marșul s-a desfașurat pe traseul PMAN-bd Ștefan cel Mare-sens giratoriu Creangă- Calea Ieșilor- Bariera Sculeni.

Astăzi,  ora 13:48,  liderul Unirea ODIP,  Vlad Beletchii, a  solicitat ca participantii la eveniment să se deplaseze în marș spre bariera Sculeni spre autocare.

In acest context,  organizatorii întrunirii nu au respectat prevederile art. 18 al Legii 26/2008 privind întrunirile, care prevede obligația desfășurării întrunirii doar în forma, în locul și în termen indicat în declarația prealabilă.

La sosire în  punctul final, Bariera Sculeni,  ora 15.06, participantii la întrunire au blocat intenționat artera de transport pe str. Calea Iesilor- stația terminus  a troleibusului nr.1, fapte pasibile răspunderii contravenționale sau penale în dependență de consecințele produse.

 

Totodată, prin aceste acțiuni au ignorat prevederile  lit. c) art. 8 al Legii 26/2008 privind întrunirile.

 Astfel,  fortele de ordine, în urma somațiilor către participanții la întrunire, au intervenit întru deblocare arterei de transport, în scopul evitării încălcării drepturilor omului la libera circulație.

Pe acest caz  poliția  s-a autosesizat și a  inițiat actiuni procesuale în vederea documentării faptelor.

Totodată, referindune la autobusele participanților la întrunire, comunicăm că, la poliție,  la numărul  112 au  fost  solicitări  precum că în  autobuse se află obiecte interzise, substante explozive și altele obiecte interzise.

Astfel, poliția au  condus autocarele  la IP Straseni pentru efectuarea cercetarii/examinarii la fața locului. Organizatorii au fost anunțați  și li s-a propus să se deplaseze la IP Straseni pentru a fi prezenți la fața locului examinării, pentru a asigura transparență. De asemenea, a fost  pus la dispozitie și transport pentru a  se deplasa la IP Straseni.

1 septembrie 2018