MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

...

Recomandările noastre, pentru siguranța dumneavoastră!

Având în vedere că afară întunecă mult mai devreme și în contextul crizei energetice( iluminatul stradal parțial deconectat) obiectivul prioritar al Poliției îl constituie creșterea gradului de siguranță al cetățeanului. În această perioadă polițiștii își intensifică activitățile, la nivel naţional,  pentru ca fiecare persoană să se simtă și să ajungă în siguranță la destinație. 

  

Astfel, pentru prevenirea unor incidente nedorite,  atragem  atenția tuturor să respecte următoarele recomandări:

 

Evitaţi plimbările noaptea la ore târzii în zonele mai puţin circulate şi nesigure.

 

Deplasaţi-vă în grup! Nu răspundeţi la provocări şi evitaţi persoanele cu comportament suspect sau în stare de ebrietate!

 

Țineţi-vă poşeta sau servieta sub braţul care este opus traficului, în această manieră hoţii prin smulgere nu vor putea acţiona.

 

Dacă observaţi că sunteţi urmărit/urmărită, deplasaţi-vă prin zone intens populate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului şi adresaţi-vă primului poliţist întâlnit.

  

Nu ezitaţi să cereţi ajutor trecătorilor.

 

La intrarea în imobil (bloc locativ, instituţie, organizaţie, întreprindere, etc.) fiţi foarte atenţi pentru a observa dacă în hol sau în zonele întunecate se află persoane dubioase.

 

Când ascensorul nu funcționează, fiţi atenţi la cei care urcă scările odată cu dumneavoastră, păstraţi distanţa în timpul deplasării pentru a vă crea siguranţă.

 

Evitaţi transportarea unor sume mari de bani/obiecte de valoare fără măsuri corespunzătoare de siguranţă.

  

Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi.

 

Nu fiţi indiferenţi la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră! Indiferenţa și neatenţia  vă pot transforma în victimele unor infracţiuni!

 

Reamintim faptul că, în această perioadă, vizibilitatea în trafic este foarte importantă,  astfel, dacă ai un telefon folosește lanterna pentru a fi mai vizibil!

 

Tu ca pieton:

 

Sporește  atenţia şi traversează numai după ce ești sigur că o poți face în siguranţă.

 

Evită, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

 

Poartă obiecte cu elemente reflectorizante.

 

Ești șofer, fii prudent:

 

Adaptează permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic.

 

Fii atent la drum, în condiţiile în care pietonii sunt greu de observat, mai ales pe traseele care leagă localităţi, iar ei se deplasează pe marginea carosabilului.

 

Menţine o distanţă mai mare între maşina ta şi cea din faţă, pentru a putea reacționa la timp.

 

Anunţaţi imediat Poliția la numărul de urgenţă 112, în cazul în care ați fost victima unei infracţiuni sau martor ocular în asemenea împrejurări.

 

Vă asigurăm că poliţiştii aflaţi în misiune şi patrulele de siguranţă publică au drept prioritate prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi intervenţia cu promptitudine atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.

 

 27 octombrie 2022