MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Recomandările Poliției pentru a vă bucura în liniște de perioada Sărbătorilor Pascale

Având în vedere fluxul sporit de persoane ce se va înregistra în locurile publice în perioada următoare și în seara de Înviere, polițiștii vor acționa cu efective sporite pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică la nivelul tuturor localităților.

De asemenea, polițiștii de patrulare vor acționa pe drumurile publice pentru asigurarea fluidității traficului și a se asigura că fiecare persoană petrece în siguranță sărbătorile și beneficiază de o călătorie fără evenimente rutiere.

În context, pentru ca Sărbătoarea de Paște să o petreceți fără griji, Vă  recomandăm să acordați o atenție sporită siguranței personale și a bunurilor pe care le dețineți.

 

Pentru Sărbători de Paști în siguranță, Poliția vă recomandă:

Manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă.

Aveți grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflați în locuri aglomerate.

Nu lăsați nesupravegheați copiii.

Nu răspundeți la provocări cu violență, încercați să evitați conflictele.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat polițist ori sunați la apelul unic de urgență -112.

 

Protejați-vă locuința și mașina!

Spărgătorii pot profita de neglijenţa în ceea ce priveşte siguranţa locuinței. Un plus de interes în protecţia bunurilor vă va scuti de neplăceri.

În cazul în care plecaţi de acasă, încuiaţi toate uşile şi geamurile (chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute).

Nu anunţaţi plecarea de acasă, prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.

Obiectele de valoare mare sau banii vor fi întotdeauna în atenția infractorilor, deci nu le lăsați în locuință.

Nu lăsaţi niciodată la vedere în autoturism actele maşinii, bani, documente importante, telefoane mobile, genţi, obiecte care pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi. NU daţi nicio şansă spărgătorilor!

 

Pentru confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu și la destinație e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului! Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul pe drum! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute!

Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!

Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului.

Nu vă urcaţi niciodată sub influenţa băuturilor alcoolice la volan,respectaţi limitele de viteză prevăzute de lege, purtaţi centura de siguranţă de fiecare dată când vă deplasaţi cu maşina.

 

 În noaptea de Înviere trebuie să:

Evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate.

Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool.

Evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de   valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră.

Alegeţi drumurile intens circulate, luminate şi evitaţi zonele şi străzile lăturalnice.

Deplasaţi-vă în grup, nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute și nu răspundeţi la provocările altor persoane.

Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Evitați, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

În speranța că veți avea o Sărbătoare lipsită de evenimente neplăcute, Vă urăm să vă bucurați pe deplin de această perioadă.

Vă asigurăm că poliţiştii aflaţi în misiune şi patrulele de siguranţă publică vor avea ca prioritate prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi intervenţia cu promptitudine atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale. Este misiunea noastră, este datoria noastră să fim în stradă, pentru siguranţa oamenilor.

 

Să aveţi sărbători luminate!