MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Reprezentanții poliției participă la conferința europeană pe domeniul reducerii riscurilor asociate consumului de droguri

Șeful Direcției investigații infracțiuni legate de droguri al INI și șeful adjunct al INSP participă în perioada 8-12 noiembrie la cea de a V-a Conferință europeană pe domeniul reducerii riscurilor asociate consumului substanțelor stupefiante, în special a drogurilor injectabile.

 

Conferința se desfășoară în orașul Praga, Cehia, fiind organizată de rețeaua europeană pe domeniul reducerii riscurilor, în parteneriat cu organizațiile nonguvernamentale pe domeniu, SANANIN, ERHA, Organizația euro-asiatică de reducere a riscurilor, cu suportul UNODC (oficiul ONU pentru droguri și crimă).

 

La conferință participă peste 500 de reprezentanți din 34 de țări, o parte din ei participând în regim online.

 

Anul acesta organizatorii conferinței și-au focusat atenția pe dialogul reprezentanților instituțiilor statului cu societatea civilă, organizațiile nonguvernamentale și experții, privind activitatea în domeniul reducerii riscurilor asociate consumului de droguri.

 

În cadrul conferinței se discută despre măsurile și acțiunile de profilaxie pe domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, desfășurate în special în rândul tinerei generații, Republica Moldova prezentând practica implementării cu succes a proiectului de referire a consumatorilor de droguri și a persoanelor din grupurile cu risc sporit de infectare către servicii medicale și de asistență corespunzătoare, acordate de ONG și instituțiile medicale din țara noastră. A fost menționat aportul societății civile în elaborarea documentelor de politici, în special a strategiei naționale antidrog, precum și implementarea acesteia.

 

Totodată, au fost prezentate și alte proiecte de succes de interacțiune și cooperare între poliție și societatea civilă, printre care: activități de informare a societății, campanii naționale pe domeniul antidrog, alternative la încarcerare, continuitatea tratamentului medicamentos a consumatorilor aflați în custodia poliției și altele.

 

La conferință au mai fost abordate subiecte legate de decriminalizarea consumului de droguri prin prisma aplicării unor sancțiuni non-privative de libertate, cu asigurarea accesului la tratament al persoanei și excluderea tuturor obstacolelor în calea socializării.

 

În Republica Moldova sunt înregistrați oficial peste 12 000 de consumatori, cifra reală fiind estimată la peste 50 000 de consumatori de droguri de diferite categorii.

 

În ultimul timp se atestă interesul tot mai mare al tinerii generații față de droguri și consumul acestora. 

În sensul reducerii cererii în rândul tinerilor, sunt organizate mai multe campanii de informare în întreaga țară, prima fiind organizată săptămâna curentă în orașul Bălți, de către polițiști în parteneriat cu Uniunea pentru prevenirea HIV și reducerea riscurilor.

 

12 noiembrie 2021