MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Reținut pentru trafic de persoane

Ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane (CCTP)  al INI, împreună cu procurorii PCCOCS, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat de 28 de ani, care din 2016 și până în prezent, urmărind scopul exploatării sexuale comerciale, a racolat mai multe fete, majoritatea minore, originare din localitățile  rurale ale țării.

 

Ulterior, tinerele au fost adăpostite în diferite apartamente din mun. Chișinău, unde erau determinate să presteze servicii sexuale contra plată. Anunțurile de prestare a serviciilor sexuale fiind plasate și gestionate de către bănuit, pe platformele de publicitate.

 

Suspectul racola persoane de pe rețelele de socializare, iniția cu victimele discuții care apoi decurgeau în anumite relații, mai aveau câteva întâlniri în cafenele și baruri, iar apoi cu promisiuni false că este interesat într-o relație curată pentru formarea unui cuplu, deținea controlul asupra victimei.

 

 

Metoda utilizată de către ultimul, prin care se urmărește înșelarea victimei, în domeniul de specialitate are denumirea de ‘‘Loverboy,, (iubitul), este cea mai răspândită metodă de recrutare în prostituție: fete, femei sunt ademenite de traficanți într-o relație de iubire,  cu numeroase cadouri și atenții, uneori sub promisiunea căsătoriei. După câteva luni, sunt împinse spre prostituție, cu forța sau ca și sacrificiu, din dragoste. Victimele sunt recrutate una câte una, țintit, din grupuri cu grad înalt de vulnerabilitate.

 

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, bănuitul prin așa modalitate a exploatat sexual cel puțin șase victime, venitul obținut de către acesta per persoană varia de la 1000 până la 6000 de lei zilnic.

 

 

Din banii obținuți, suspectul și-a procurat diferite bunuri, inclusiv un automobil.

 

 

În cazul în care victimele sesizau faptul exploatării și recurgeau la încetarea relațiilor cu bănuitul, erau maltratate sau amenințate cu aplicarea forței fizice sau cu expunerea fotografiilor și secvențelor video pe rețelele de socializare, în care acestea apar nud.

 

La moment bănuitul este arestat pentru 30 de zile, iar în cazul în care vinovăția acestuia va fi demonstrată riscă o pedeapsă de până la 20 ani privațiune de libertate.

 

14 septembrie 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

retinut pentru trafic de persoane