MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Reţinuţi pentru furturi din locuinţe

Angajaţii Direcţiei Sud a Inspectoratului Naţional de Investigaţii în comun cu IP Cantemir, au reţinut doi tineri, de 26 şi 29 de ani, domiciliaţi în oraşul Cantemir, bănuiţi de comiterea  mai multor  furturi din locuinţe.

 

În urma  investigaţiilor efectuate, poliţiştii au stabilit că bărbaţii  activau pe teritoriul  raioanelor  Cantemir şi Cahul  mai bine de jumătate de an, timp în care  au reuşit să spargă mai multe locuinţe, de unde au sustras  bunuri materiale (aur, mijloace băneşti, telefoane, tehnică de calcul, etc).

 

Aceştia acţionau atît ziua cît şi pe timpul nopţii, prin  forţarea geamului,  după ce acumulau informaţii că stăpînii sînt lipsă.  Ulterior, bunurile sustrase  erau comercializate pe teritoriul oraşului Cahul, unor persoane de încredere.

 

Ultima ispravă a suspecţilor, a avut loc  la 19 februarie, curent, cînd suspecţii  au pătruns într-o gospodărie din oraşul Cantemir, de unde au sustras bunuri materiale în sumă de circa 8 000 de lei, după care au părăsit locul infracţiunii.

 

Graţie acţiunilor speciale de investigaţie şi intervenţiei prompte a poliţiştilor, la 20 februarie, suspecţii au fost reţinuţi, ulterior arestaţi pentru 30 de zile.

 

 În urma percheziţionării autoturismului folosit de cei doi, forţele de ordine au  depistat bunurile sustrase.

 

 În acest caz a fost iniţiată o cauză penală  în baza art. 186 al.2 Cod Penal al RM. Conform legislaţiei în vigoare persoanele culpabile de „Furt” se pedepsesc cu  închisoare de pînă la 4ani. 

 

Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecţiilor şi recuperării prejudiciului cauzat.

 

 Pentru a nu fi victimele unor astfel de fapte, Poliţia  reaminteşte cetăţenilor măsurile de siguranţă:

 

- Dacă plecaţi de acasă sau nu lăsaţi uşa neîncuiată.

- Asiguraţi-vă că uşa principală de acces în locuinţă să fie încuiată peste noapte.

- Fiţi atenţi ca în orice împrejurare să nu vi se fure cheile sau să le pierdeţi. Dacă totuşi vi s-a întâmplat, schimbaţi imediat lacătul uşii.

- Montaţi pe partea interioară a uşii un lanţ de siguranţă, care să limiteze deschiderea acesteia, când descuiaţi unei persoane pe care nu o cunoaşteţi.

- Nu credeţi persoanele care încearcă să vă vîndă bunuri (veselă,detergenţi, bijuterii, etc). Aceştia vă pot distrage atenţia cu scopul de a fura.

- Pentru proprietarii apartamentelor situate la parter se recomandă a nu lăsa pe timpul nopţii geamul de la baie deschis. Montaţi grilaj sau sistem de alarmă la ferestrele care sunt expuse pericolului de escaladare.

- În cazul când plecaţi în concediu sau weekend, apelaţi la o cunoştinţă sau vecin de încredere să vă supravegheze locuinţa. Lăsaţi acestuia un număr de telefon la care puteţi fi de găsit.

 

28 februarie 2016