MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Șase copii victime a abuzului sexual au fost identificați la nivel internațional ca urmare a eforturilor grupului de lucru al Europol pentru identificarea victimelor

Șase copii victime ale abuzului sexual au fost identificate în urma celui de-al 9-lea grup de lucru pentru identificarea victimelor, organizat de Centrul european de criminalitate cibernetică (EC3) al Europol, la care a participat organele de drept din: Australia, Belgia, Bosnia-Herțegovina, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Ungaria, INTERPOL, Letonia, Republica Moldova, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia Spania, Elveția, Ucraina și SUA.

 

41 de specialiști în identificarea victimelor din întreaga lume,  în perioada 14-25 iunie 2021,  și-au unit eforturile pentru a identifica cât mai multe victime ale abuzului sexual asupra copiilor, reprezentați în imagini foto și video.

 

 

Menționăm că, Europol gestionează peste 59 de milioane de imagini și fișiere video unice, iar pentru a se pregăti pentru acțiune, specialiștii au selectat imagini ale victimelor a căror locație și identitate nu erau încă stabilite.

 

Astfel, participanții au evaluat peste 300 de serii de fișiere. Pentru 47 dintre acestea, a fost identificată țara unde au fost produse.

 

 

În urma acțiunilor efectuate de către grupul de lucru, au fost depistate semne/obiecte specifice unei anumite țări, ceea ce a urmat  notificarea imediată a statului respectiv, astfel încât să fie posibilă inițierea unei investigații la nivel național.

 

 

În prezent Europol oferă sprijin acestor țări pentru a ajuta la protejarea copiilor și reținerea infractorilor.

 

CUM PUTEȚI AJUTA STOPAREA ABUZULUI COPILULUI

 

În iunie 2017, Europol și-a lansat inițiativa „Stop Child Abuse - Trace An Object”, care a rezultat din activitatea acestui grup de lucru.

 

Ca parte a acestei inițiative, detaliile depersonalizate ale imaginilor extrase din cazurile de abuz sexual asupra copiilor sunt publicate în mod regulat în speranța că cineva ar putea recunoaște un detaliu care ar putea ajuta la restrângerea cercului privind locația victimei.

 

Până în prezent, această inițiativă a dat următoarele rezultate:

 

Peste 26 800 de sugestii privind locație au fost recepționate de la publicului larg.

 

 Polițiștii au reușit să identifice țara unde au fost produse imaginile foto/video în 105 cazuri.

 

12 copii victime ale abuzului sexual au fost identificați și salvați.

 

4 infractori au fost identificați și urmăriți penal.

 

Orice informație sau indiciu poate fi de ajutor. Imaginile pot fi vizualizate pe adresa web: https://www.europol.europa.eu/stopchildabuse

 

Fiecare poate ajuta la identificarea unui detaliu ce ar putea duce la identificarea de către poliția a copilului victimă a abuzului sexual.

 

2 iulie 2021