MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Un bărbat din Orhei, cercetat penal pentru trafic de persoane

Proprietarul unei ferme de animale din apropierea raionului Orhei, este suspectat de trafic de fiinţe umane, acesta fiind reținut pe un termen de 72 de ore .

 

Astfel, ofiţerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au stabilit că bărbatul de 45 de ani, domiciliat în raionul Orhei este proprietarul unei ferme de vite și a unei stâne de oi.

 

Bănuitul, urmărind scopul exploatării forţate prin muncă prin înșelăciune, sub pretextul angajării la un loc de muncă bine plătit, profita de vulnerabilitatea victimelor, astfel, în perioada anilor 2015 până în prezent a recrutat, transportat şi adăpostit mai multe persoane, dintre care fac parte şi minori. Fermierul a exploatat forţat, victimele la diverse lucrări legate de îngrijirea animalelor pe teritoriul fermei, activitatea căreia o gestiona, fără a le achita salariile promise iniţial, sub pretextul existenței unor datorii neachitate de către victime. Aceștia, locuiau pe teritoriul aceleiaşi ferme în condiţii inumane.

 

Totodată, la 12 aprilie curent, una dintre victime a plecat de la fermă din cauza că nu i-a fost achitat salariul conform înțelegerii și totodată condițiile de lucru și de trai nu corespondeau cu cele promise. După câteva zile, proprietarul fermei a depistat locul de trai a victimei, ulterior, cu forța a adus-o înapoi la fermă.

 

La 30 mai 2017, au fost efectuate percheziţii de oamenii legii la domiciliul suspectului şi în automobilul acestuia, precum şi la ferma situată în apropierea raionului Orhei, unde au fost depistate şi ridicate: carnete cu notiţe privind evidenţa muncii efectuată ani la rând de către potenţialele victime şi venitul obţinut de către suspect, telefoane mobile ale acestora şi alte obiecte ce au importanţă pentru cauza penală.

 

Totodată, în cadrul percheziţiei pe teritoriul fermei de animale au fost depistate trei potenţiale victime, precum şi un copil minor.

 

În acest caz, a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 165 alin.2 Cod Penal al RM. Potrivit legislației în vigoare, persoanele culpabile de trafic de fiinţe umane riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani.

 

În context, Poliţia continuă acţiunile de urmărire penală în vederea identificării a altor persoane, care ar fi fost recrutate forţat la muncă, pentru a fi audiate şi recunoscute în calitate de părţi vătămate.

 

31 mai 2017

 

Un bărbat din Orhei, cercetat penal pentru trafic de persoane