MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Urmărire penală terminată în privința unor deținuți din Bălți și asociați ai lor, în dosarul de escrocherie de circa 2 milioane lei privind pretinsa vânzare a automobilelor din Europa

Ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP, de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au finisat urmărirea penală în dosarul de escrocherie de circa 2 milioane lei privind pretinsa vânzare a automobilelor din Europa.

 

Prin urmare, procurorii PCCOCS urmează să trimită pe banca acuzaților 11 învinuiți, dintre care patru sunt deținuți, inclusiv persoane cu rol de organizator ai acestui grupul criminal. În perioada infracțională, deținuții își ispășeau pedeapsa în Penitenciarul nr. 11 – Bălți pentru comiterea diferitor infracțiuni, inclusiv pentru omor, escrocherii și furt. Ceilalți învinuiți care activau la libertate, aveau rol de intermediari în schema infracțională. Actualmente, doi din aceștia sunt anunțați în căutare.

 

Pentru comiterea escrocheriei în cadrul unui grup criminal organizat, legea penală prevedea pedeapsa cu închisoarea de la 8 la 15 ani. În privința altor aspecte ale infracțiunii, investigația penală continuă, timp în care cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

 

Reamintim, dosarul penal conține peste 60 de volume și a fost anunțat de către autoritatea de investigație în noiembrie 2021, atunci când au avut loc 60 de percheziții în penitenciare și la domiciliile persoanelor vizate, sub conducerea PCCOCS. Pentru comiterea infracțiunii, membrii grupului criminal organizat își creau conturi pe paginile de internet de publicare a anunțurilor de vânzare, ulterior preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau spre vânzare în calitate de intermediari. În următoarea fază, aceștia le cereau clienților sume de bani în avans, între 1500 și 3000 euro; iar uneori pretindeau astfel de sume în mod repetat, astfel încât unii păgubași le-au oferit și până la 9000 euro. Faza finală a schemei consta în ștergea contului de pe pagina anunțurilor publicitare și renunțarea la numerele de telefon folosite. Pentru realizarea schemei, în calitate de curieri ai sumelor de bani erau convinse ca să le acorde „asistență” persoane din afara penitenciarelor.

 

31 mai 2022