MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Vacanța nu este un motiv pentru a uita regulile de securitate! Polițiștii vin cu recomandări pentru părinți și copii!

În perioada 23 aprilie - 2 mai,  elevii  din întreaga țară se vor afla în vacanța de Paște. Pentru Poliție siguranța copiilor reprezintă o prioritate atât pe durata cursurilor, cât și a vacanței.

  

Astfel, polițiștii vor  desfășura la nivel național operațiunea „Grija” care are  drept scop prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, traumatismului în rândul copiilor, a infracţiunilor comise împotriva lor, precum și asigurarea securităţii copiilor în perioada vacanţei. 

  

Deoarece în această perioadă copiii au mai mult timp liber și pot fi implicați în evenimente care le pot afecta siguranța, Poliția recomandă copiilor: 

  

Nu deschideţi niciodată uşa necunoscuţilor, chiar dacă vă spun că sunt trimişi de părinţii voştri. Uşa trebuie să fie mereu încuiată.

Nu oferiţi date personale sau poze celor cu care corespondaţi pe internet.

Nu spuneţi persoanelor străine care sună la telefon că sunteţi singuri acasă.

Sunaţi sau mergeţi la un vecin de încredere în cazul în care vă este frică, vă simţiţi ameninţaţi sau aveţi o urgenţă.

Nu vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile  special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.).

Când circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare, iar dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi sporiţi-vă atenţia.

Traversarea străzii se face numai pe trecerea pentru pietoni, iar acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai la această culoare.

 

Atenţie! Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU traversaţi, chiar daca semaforul arată culoarea verde.

 

Aceste recomandări vor fi mai uşor de respectat dacă voi, ca părinţi:

 

Le acordaţi toată atenţia de care ei au nevoie.

Discutaţi deschis cu ei despre problemele pe care le au, asigurați-vă că în cazul în care se rătăcesc cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa de la domiciliu.

Reamintim, dacă aveţi nevoie de ajutor, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat poliţist sau sunaţi la numărul unic de urgenţă 112.

 

O vacanță fără primejdii este o vacanță plăcută!

 

22 aprilie 2022