MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

(VIDEO) Doi tineri, reținuți pentru prepararea drogurilor

Un student și o studentă, din cadrul facultății de chimie a unei instituții de învățămînt superior , de 23  și respectiv 20 de ani,  au fost reținuți fiind  suspectați de  prepararea şi punerea ilegală în circulație a substanțelor narcotice şi psihotrope. Studentul a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 30 zile, iar colega acestuia  în arest la domiciliu, de asemenea, pentru 30 de zile.

 

În urma investigațiilor efectuate, angajații Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura sect. Buiucani, au stabilit,  că tinerii au amenajat un laborator improvizat la vila unuia dintre aceștia din comuna Tohatin, mun. Chișinău.

 

Astfel, în noaptea de 4 spre 5 martie curent, aceştia au transportat materie primă şi precursori în vederea preparării în proporții deosebit de mari a substanţei psihotrope – amfetamină. Pentru prepararea cantității de 50 grame de amfetamină suspecților le lua aproximativ 4-5 ore, procesul fiind unul complicat.

 

În rezultatul percheziției la vila menționată au fost depistate şi ridicate precursori (acid azotic, acid acetic, acid sulfuric, acetonă şi alte substanțe care nu sunt prezente în circuitul liber) vase din sticlă, cîntare şi pachete din polietilenă pentru dozarea substanţelor narcotice, precum şi două plicuri care conțineau amfetamină în proporții deosebit de mari. Valoarea produselor ridicate se ridică  la circa  400 000 de  lei (în mediu 400-450 lei/gramul).

 

Din materia prima, depistată la domiciliu, suspecții urmau să prepare  aproximativ 900 gr de amfetamină.

 

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 216 alin. 3 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile de „Producerea, transportarea, păstrarea, comercializarea, oferirea cu titlu oneros sau gratuit a produselor (mărfurilor), prestarea serviciilor, periculoase pentru viaţa sau sănătatea consumatorilor”  se pedepsesc cu amendă în mărime de la 20 000 la 30 000 de lei sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

 

10 martie 2016

 

 

Doi tineri, reținuți pentru prepararea drogurilor