MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

(Video) Speluncă de droguri, anihilată de ofițerii de investigații

Cinci membri ai unui grup criminal organizat, cu vîrste  cuprinse între 35 şi 45 de ani, domiciliați în orașul Cahul, specializați în producerea, păstrarea, transportarea şi comercializarea drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova au fost reținuți pentru 72 de ore.

 

Printre aceștia, figura şi un avocat, membru al grupării criminale şi consumator de droguri, care avea intenția de a organiza şi instala un laborator similar la domiciliul său.

 

În cadrul investigațiilor efectuate de  angajații Direcției „Antidrog” a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală și Direcția Generală Urmărire penală a IGP, s-a stabilit că membrii grupării criminale desfășurau activitatea pe teritoriul orașului Cahul și întreg teritoriul țării. Aceștia, au procurat utilaj modern de peste hotarele RM, instalînd, astfel, un sistem ce permitea creșterea plantelor într-un timp foarte scurt.

 

În cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliile bănuiților, forțele de ordine au depistat şi lichidat trei laboratoare moderne de creștere a canabisului, cu sistem capilar de irigare, îngrășăminte, sistem electronic de calcul şi repartizare a temperaturii şi umidității, care permitea creșterea plantelor într-un timp record.

 

De asemenea, au fost depistate: 24 de ghiveciuri cu plante de cînepă, semințe şi aproximativ 3kg de plante de cînepă uscate, pregătită pentru realizare, dispozitiv inhalator confecționat artizanal utilizat la consumul substanțelor narcotice cu urme vizibile de întrebuințare, pastile psihotrope şi anabolice, dispozitive digitale de măsurare, plicuri din polietilenă pentru împachetare, mijloace financiare obţinute din vînzarea drogurilor, precum şi alte obiecte care vor servi în calitate de material probator în cadrul cauzei penale.

 

Anterior, la unul dintre membrii grupului a fost efectuată o achiziţie de control, fiind procurate 100 grame de canabis la un preţ de 7 mii de lei. Se presupune că din plantele de canabis depistate în timpul perchezițiilor membrii grupului ar fi putut obține o masă totală de aproximativ 7 kg de plante uscate, valoarea cărora se estimează la circa 500 mii lei.

 

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 217/1 alin. 4 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de ”Circulația ilegală a substanțelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare” se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 15 de ani.

 

Poliția continuă investigarea cazului în scopul identificării tuturor membrilor grupării criminale şi tragerii acestora la răspundere conform legislaţiei în vigoare.

 

25 februarie 2016

Speluncă de droguri, anihilată de ofițerii de investigații