MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

 

Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi

La 25 mai este marcată, anual, Ziua internaţională a copiilor dispăruţi, cu scopul de a-i informa pe părinţi în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii şi pentru a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiţi niciodată.

  

Astfel, la nivel internațional,  sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

 

Pentru Republica Moldova abandonul de domiciliu la fel, constituie o problemă, fapt care determină adoptarea unei atitudini conştiente, implicarea la identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și asigurarea intervenției în fiecare caz aparte.

 

Responsabilitatea şi implicarea sunt principalele „arme” pentru prevenirea dispariţiilor copiilor, iar soluţionarea cu operativitate a cazurilor de dispariţii ajunse în atenţia poliţiştilor reprezintă o prioritate pentru Poliţia Republicii Moldova. 

  

În acest context,  Inspectoratul General al Poliţiei marchează această zi în toată țara  prin activități  de informare și sensibilizare a copiilor și  părinților  despre numărul de dispariții voluntare în rândul minorilor, riscurile la care aceştia pot fi expuşi şi măsurile care necesită a fi luate pentru a minimaliza aceste situaţii.

  

De asemenea, astăzi, de Ziua  internațională a copiilor dispăruți, Inspectoratul General al Poliției în comun cu reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Asociației Obștești „Concordia. Proiecte sociale”, au lansat  campania socială   „Atenție copii dispăruți ! Când depistezi un copil singur în stradă, sună 112, arată că îți pasă”,  în care se face apel către comunitate la responsabilitate şi solidaritate umană faţă de dispariţia copiilor, precum şi la implicare în depistarea acestora.

  

Evenimentul a avut loc în fața fostului hotelului Național din mun. Chișinău, unde, pe parcursul ultimilor trei ani,   au fost înregistrate peste 140 chemări care se refereau la conflicte în care erau implicate persoanele agresive, inclusiv minorii care nu au un loc permanent de trai.

 

Manifestăm îngrijorare față de acest fenomen, iată de ce, venim cu un apel către părinți sau adulți în grija cărora se află copiii, să sesizeze Poliţia în mod de urgenţă la constatarea dispariției, fapt care va spori şansele ca copilul să fie depistat în termen restrâns şi reintegrat în familie sau într-un serviciu de plasament alternativ. Reiterăm că dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a avea părinți și o casă. Ei au nevoie de atenție, iubire și comunicare. Numai prin grijă, afecțiune, sprijin și încredere  îi ajutăm să nu devină victime sau făptași ai unor infracțiuni”, a menționat seful adjunct al IGP, Marin Maxian la evenimentul de lansare.  

 

Copiii dispăruţi ajung, în cele mai multe cazuri, victime ale violenţei şi exploatării. Cauzele acestor dispariții cel mai adesea sunt: neglijarea copiilor de către reprezentații săi legali,  lipsa unui dialog viabil între părinte-copil în cazul familiilor firești, prezența mediului vicios în familie, precum și violența atât psihică, cât și fizică,  prezența problemelor financiare, condițiile de trai, necesitatea de a câștiga sursa de existență, aceștia fiind factori care generează plecarea voluntară a minorilor de acasă.

 

Pe parcursul anului 2020, polițiștii  au înregistrat 810 cazuri de plecare voluntară a copiilor de la domiciliu sau din instituțiile sociale.

  

Astfel, pe parcursul perioadei respective:  629 copii au plecat din propria familie, 201  copii au plecat din  forma de protecție (APP),  instituţii rezidenţiale – 206 minori.

  

În mod special, sunt expuse la părăsirea de domiciliu fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este între 13 şi 16 ani.

 

Ca  urmare a eforturilor depuse și măsurilor întreprinse de polițiști s-a reușit depistarea în primele 24 de ore de la dispariție  a  562 de copii,  105 au fost găsiți în decurs de 48 de ore și  102 copii  după 48 de  ore, iar 3 copii au fost depistați decedați.

 

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sânt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

 

Reiterăm, polițiștii  optează primordial pentru identificarea timpurie a situaţiilor de acest fel şi intervenţia în echipă (polițiști, profesori, consilieri şcolari şi psihologi).

 

 Important să știi! Dacă copilul a plecat de acasă:

 

 Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia  la numărul de urgenţă 112,  prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren.

 

Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp: semnalmente, semen particulare, o fotografie recentă a copilului.

 

Pentru a evita dispariţia copilului dumneavoastră:

 

Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate;

 

 Învăţaţi-lare voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;

 

Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext;

 

Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte;

 

În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut trebuie să fiţi în măsură să furnizaţi polițiștilor:

 

 -   descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare;

 

 -  câteva fotografii recente ale copilului;

 

 -  descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa;

 

 -  în general, orice informaţie care vi se pare de interes pentru poliţişti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariţia unor obiecte personale din camera sa).

 

Acţiunile de prevenire şi de informare cu privire la riscurile şi vulnerabilităţile generate de plecările voluntare ale copiilor de la domiciliu vor fi intensificate avându-se în vedere şi faptul că se apropie sezonul estival şi vacanţa de vară.  

 

În procesul de educare, în care şi noi, Poliţia, avem un rol important, suntem aproape de copii, iar siguranța lor, este o prioritate.  

 

 25 mai 2021