MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

...

„Ziua Internațională a Familiei”, prilej pentru polițiști de a desfășura activități de prevenire a violenței în familie

Ziua Internațională a Familiei este un moment prin care, la nivel internațional, atenția este îndreptată către noțiunea de familie, dar și către problemele care pot să apară în interiorul acesteia. În acest an, tema acestei zile este “ Familii și societăți incluzive”, temă ce se concentrează asupra rolului pe care îl are familia în promovarea educației.

 

Pentru a marca această zi, în perioada 15 mai- 25 iunie curent, polițiștii din comunitate, împreună cu ONG-urile din țară vor desfășura activități și campanii precum ”Școala tăticilor non-violenți”, ”Protejează familia de violență”, menite să promoveze valorile familiei  - egalitatea,  dragostea, respectul, combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, copiilor, persoanelor în etate, etc.

 

Mesajele polițiștilor sunt: ce este violența în familie, ce să faci, dar mai ales când să acționezi în cazul în care ești victimă a violenței, cum poate veni Poliția în ajutorul persoanelor abuzate, promovarea ordinului de  restricție de urgență, serviciile de care poate beneficia o potențială victimă a violenței domestice, etc.

 

Remarcăm că,  începând cu 16 martie 2017,  prin lege a fost instituit ordinul de restricție de urgență, ce presupune o măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie.

 

De la începutul anului,  Poliția a înregistrat peste 800 cazuri de violență în familie,  dintre care 295 sunt infracțiuni, iar altele 525 reprezintă contravenții prevăzute de art.78/1 Cod contravențional. Victime au devenit 251 de femei, dintre care 13 fetițe și 81 de bărbați, dintre care 7 băieți minori.

 

De asemenea, polițiștii au eliberat 1271 ordine de restricție de urgență, în privința agresorilor familiali și au asigurat supravegherea a 233 ordonanțe de protecție emise de către instanțele judecătorești.

  

Violența în familie este prevăzută ca infracțiune în Codul Penal!

 

În situația în care te  expui unui episod cu violențe fizice și nu poți fugi de acasă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon și să suni la poliție la numărul 112/902.

 

Nu fi indiferent/ă! Nu tolera violenţa în familia ta! La Poliție beneficiezi atât de asistență juridică cât și psihologică.

 

17 mai 2018