MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

 

ALEGE VIAȚA! - Campanie antidrog

Inspectoratul General al Poliției, sub egida Comisiei Naționale Antidrog  în parteneriat cu A.O. „Inițiativa Pozitivă”,  UNODC Moldova,   Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, cu suportul financiar al UNICEF Moldova din sursele Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare,  a lansat astăzi, 9 noiembrie, o amplă Campanie națională de prevenire a consumului de droguri „ALEGE VIAȚA!”.

 

Mesajul campaniei demarate se adresează tinerilor (cu vârsta de 15-24 de ani),  în rândul cărora se atestă o creștere a consumului de tutun, alcool, dar și a drogurilor. Apariția substanțelor noi cu proprietăți psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de „droguri legale” sau „etnobotanice” și accesibilitatea cu care se pot procura (preț scăzut, etc.)  a influențat foarte mult preferințele tinerilor, ceea ce este un nivel îngrijurător.

  

În context, scopul  campaniei  este conştientizarea atât a populaţiei generale, cât şi a grupurilor de  risc asupra efectelor drogurilor, în general şi a substanţelor noi cu proprietăţi psiho-active, în special şi a rolului modalităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber ca alternative la consumul de droguri. Iar obiectivul vrea să fie o intervenție integrată a societății civile și a  instituțiilor publice.   

 

Campanie vine să sensibilizeze tinerii și întreaga societate despre riscurile aferente consumului de droguri în general și a celor de tip nou, în special. Dragi tineri, copii, părinți: în calitate de șef al Poliției Naționale dar și de părinte, declar, îmi doresc ca voi toți să duceți un mod de viață sănătos, în lumină, nu în întuneric și în lumea drogurilor. Ne dorim să nu ajungeți la medici, mai rău, după gratii sau  să vă pierdeți viața. Spuneți NU consumului de droguri și Alegeți Viața!”, a menționat șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari.

 

În cadrul evenimentului a fost lansat un spot social „ALEGE VIAȚA!” care urmează a fi recomandat televiziunilor pentru a susține Campania.

 

- Campania,  va fi implementată pe o perioadă de 6 luni,  iar obiectivele acesteia vor fi atinse prin desfășurarea, la nivel național, a următoarelor activități:

 

- Crearea grupurilor mixte formate din polițiști, asistenți sociali, medici, profesori, reprezentanți ai APL pentru desfășurarea în școli cu elevi, părinți,  discuții libere  despre riscurile și urmările consumului a acestor  droguri de tip nou.

 

- Organizarea dezbaterilor publice cu tematica antidrog, în fiecare raion din țară.

 

- Implimentarea  activităților  de tip SafeNights, care vor promova campania în locurile de agrement din toată țara, în perioada vacanțelor școlare și zilelor de odihnă.

 

- Realizarea mai multor concursuri naționale de artă, creație, inovație, graffiti cu mesaj antidrog, adresat elevilor din învățământul liceal.

  

- Promovarea liniei  fierbinți  antidrog.

  

 Toți vorbitorii care au participat la conferință au accentuat în unanimitate că este nevoie de concertarea mai multor forțe pentru a reuși rezultate în acest proiect ambițios, astfel ajutorul  profesional din partea instituțiilor implicate este garantat. 

 

Startul în viaţă trebuie să fie altfel decât cel legat de consumul acestor substanţe periculoase, ALEGE VIAȚA!.

 

spot