MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
A A A

Precizările Inspectoratului General al Poliției cu referire la cetățeanul Șor Ilan.

În prezent, cetățeanul ȘOR Ilan, cetățean al Republicii Moldova, alias SHOR Ilan, cetățean al Statului Israel este căutat la nivel internațional pe canalele INTERPOL, cu scopul arestării și extrădării.

 

Ultima traversare oficială a frontierei de stat de către ȘOR Ilan a avut loc la data de 17.08.2018, pe sensul de intrare în Republica Moldova.

 

Precizăm că, din momentul anunțării în căutare, orice informație disponibilă este coordonată prompt și direct cu departamentele specializate ale Secretariatului General al INTERPOL, de la care se solicită suport în vederea impulsionării soluționării cazului, localizării și arestării subiectului.

 

Potrivit informației oficiale disponibile în ultima perioada, începând cu luna noiembrie 2023, ȘOR Ilan circulă și are diverse întrevederi cu oficiali din alte state, în special din Federația Rusă, fapt despre care urmăritul comunică personal în postări publicate pe rețelele de socializare.

 

Mai exact, la data de 06.11.2023, ȘOR Ilan a părăsit teritoriul Statului Israel, pe cale aeriană, identificându-se cu pașaportul eliberat de autoritățile israeliene pe numele SHOR Ilan. Confirmarea acestui fapt s-a solicitat imediat din partea BNC INTERPOL Ierusalim, fiind interpelate inclusiv celelalte 194 state-membre ale INTERPOL pentru furnizarea oricăror informații disponibile despre subiect. Omologii din Israel au confirmat ieșirea din țară a lui SHOR Ilan, iar ulterior au comunicat că acesta a intrat pe teritoriul Statului Israel la data de 09.11.2023, prin Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv.

 

În baza informației operative deținute și alarmei generate în baza de date a INTERPOL privind căutarea internațională a persoanelor, la data de 26.11.2023, ȘOR Ilan a părăsit din nou teritoriul Israelului, fapt confirmat de către autoritățile statului respectiv.

 

La data de 06.12.2023, o altă alarmă generată indică faptul că ȘOR Ilan a fost verificat de către autoritățile din Israel, acestea fiind interpelate în aceeași zi, au confirmat că sus-numitul a părăsit teritoriul Israelului, la 06.12.2023, ora 13:40.

 

Prin mesajul subsecvent recepționat din partea BNC INTERPOL Ierusalim, s-a comunicat că ȘOR Ilan a părăsit teritoriul Statului Israel la data de 07.01.2024, către Emiratele Arabe Unite. Imediat s-a solicitat informație din partea BNC INTERPOL Abu Dhabi, dar și asistență din partea Secretariatului General al INTERPOL, însă, de către autoritățile din EAU nu a fost confirmată intrarea subiectului pe teritoriul țării respective.

 

Având în vedere faptul că eforturile noastre și cooperarea cu statele vizate nu au generat rezultate, s-a decis abordarea subiectului la un nivel mai înalt, astfel, prin demersuri oficiale s-a solicitat poziția și implicarea Președintelui INTERPOL, Secretarului General al INTERPOL și Șefului Poliției din Israel, pentru a fi dispuse indicații de rigoare și acțiuni urgente.

 

La data de 18.01.2024, informația operativă survenită între timp indică precum că ȘOR Ilan ar deține cetățenie rusă și ar fi călătorit din EAU spre Federația Rusă. În acest sens a fost expediat un demers către BNC INTERPOL Moscova, iar drept răspuns am fost informați că ȘOR Ilan nu este cetățean rus și că ultima dată a fost înregistrat cu ieșire din Federația Rusă la data de 27.12.2014.

 

La data de 01.02.2024, în urma generării unei alte alarme în sistemul INTERPOL, s-a stabilit că ȘOR Ilan a fost verificat pe sensul de ieșire de pe teritoriul Statului Israel, urgent fiind interpelate autoritățile israeliene pentru a ne comunica detalii. BNC INTERPOL Ierusalim a confirmat că persoana vizată a părăsit Israelul nefiind înregistrat cu intrări din data respectivă, alte detalii despre zbor și destinație nefiind comunicate.

 

Potrivit unei postări publicate la data de 07.02.2024, pe pagina lui Ilan ȘOR, relevăm că acesta se află în Federația Rusă, unde a avut o întâlnire la Moscova.

 

Imediat după apariția informației în presă, subiect abordat în seara zilei de 07.02.2024 la diverse emisiuni TV, am intervenit cu demersuri suplimentare către BNC INTERPOL Moscova și Secretariatul General al INTERPOL de la Lyon, solicitând întreprinderea în regim de urgență a acțiunilor ce se impun în privința căutatului Ilan ȘOR, cu scopul localizării și arestării acestuia, în conformitate cu prevederile Constituției INTERPOL.

 

 

8 februarie 2024